Maak 't of kraak 't

01-09-2020

Ik luister altijd graag naar Radio 538. Met regelmaat hebben zij een nieuw nummer en de luisteraar mag bepalen of ze die vaker willen horen en dat heet maak 't of kraak 't. Onwijs leuk en je hoort ook vaak de eerlijke mening van de luisteraar op de radio. Eigenlijk is dat ook in mijn werk zo. Dagelijks zie ik vele cv's voorbij komen. Bij muziek is het zo dat het je smaak moet zijn en dat is natuurlijk ook bij een cv zo. Toch is er meer. Het moet ook aantrekkelijk zijn om naar te kijken. Neem onderstaande twee cv's. Waar gaat jou oog als eerste naartoe?

Ik durf er om te wedden dat je als eerste kijkt naar de foto van het cv rechts. Ze wekt gelijk je nieuwsgierigheid. Wie zij is en wat ze doet. Als je het vergelijkt met links, denk ik dat het cv rechts echt in je geheugen blijft plakken. Dat geldt ook voor mij. Het is mijn vak om de juiste kandidaat met talent te koppelen aan de vacature van de opdrachtgever. Tja, dan kijk ik veel liever even verder en langer naar het cv rechts dan links. Buiten dat ik mensen verleid om te solliciteren door mijn vacatureteksten, filmpjes en het benaderen van de geschikte kandidaat, moet een cv mij ook verleiden om deze persoon uit te nodigen.

Nu jij je wellicht realiseert dat je cv toe is om gepimpt te worden, heb ik wat tips voor je om de hr-medewerker of recruiter te verleiden met jouw cv. Allereerst is het belangrijk om de basis op orde te hebben. Ieder cv dat je verzend schrijf je toe naar het bedrijf en de vacature waar jij op solliciteert. Je hebt dus altijd een basis en die pas je aan. Dat geldt ook voor onderstaande tips. Laat ik een beginnen bij de inhoud. Als belangrijkste tip, less is more. Ik heb geen uren de tijd om een cv te lezen. Ik wil snel kunnen lezen wie je bent en wat je hebt gedaan. Maximaal drie pagina's is echt genoeg.

Wie ben jij?

Niets is zo fijn om te weten wie jij werkelijk bent. Wat zijn je talenten, waar wordt je blij van en waar sta jij voor, zijn zaken die je zeker mag laten terug komen. Toch vind ik het ook altijd erg leuk te lezen wie deze persoon is buiten werk. Ben je getrouwd? Heb je kinderen? Wat zijn je hobby's? Wordt er in het functieprofiel gevraagd om een team player? Hoe leuk is het dan als je als hobby een aantal teamsporten neer kunt zetten! Vergeet vooral die foto niet, even die persoonlijke touch.

Contactgegevens

Niets is zo fijn om te weten hoe ik je kan bereiken. Het zal je wellicht verbazen dat het toch met regelmaat voorkomt dat mensen een telefoonnummer er niet bij zetten of een verkeerd/oud telefoonnummer in het cv hebben staan. Ben je die top kandidaat, kan ik je niet bellen en alleen maar mailen. Komt de snelheid niet echt te goede.

Wat heb je gedaan?

Natuurlijk vertel je waar je hebt gedaan en wat voor je functie je hebt gehad. Let ook even goed op de functienamen die je gebruikt. Sommige benamingen zijn in organisaties erg exotisch en zouden bij andere bedrijven anders heten. Als voorbeeld een Voice Data Executive. In deze rol ben jij eigenlijk telefoniste. Dan kan je beter Telefoniste gebruiken. Wat er op je contract staat is niet belangrijk. Het gaat om herkenbaarheid.

Daarnaast is het fijn terug te lezen wat je echt hebt gedaan in de vorm van je werkzaamheden. Heel belangrijk hierin is dat je deze schrijft naar de functie waar je op solliciteert. Vertel geen kletspraat en wees wel eerlijk, want hier komt men vroeg of laat toch achter. Zet je werkervaring neer die relevant is voor vacature.

Naast de inhoud is de layout erg belangrijk. Je kan op internet je eigen cv tegen betaling ontwerpen, maar er zijn natuurlijk ook Word templates die je kan downloaden. Gebruik deze gerust en maak gebruik van kleuren die passen bij jou en bij de organisatie waar jij bij solliciteert. Maak het cv overzichtelijk, zodat men in één oogopslag kan zien wie jij bent.

Dan de laatste tip! Als jij je cv gemaakt hebt en het is tijd om hem te versturen, vergeet dan niet om op te slaan en versturen als PDF bestand. Dan zorg je ervoor dat je mooie ontwerp niet verspringt en het kan door een ander niet bewerkt worden.

Als laatste heel veel succes met het maken van je cv. Maak gebruik van je eigen creativiteit! Mocht je twijfelen of vragen hebben, leg deze gerust bij mij neer.