Pak je kans!
Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en gewend aan de maatregelen met betrekking tot het Coronavirus. Althans gewend... Voor mij went het niet om anderen niet op een normale manier te begroeten en zelfs geen een knuffel te mogen geven. Een onderwerp waar ik nu niet verder op ga. Wat ik wel met jullie wil bespreken is de verandering van de arbeidsmarkt. Tot voor kort hadden we een lage werkloosheid en een groot te kort aan getalenteerd persoon. Uit mijn dagelijkse praktijk kan ik jullie vertellen, dat ik het soms knap lastig vond om de juiste persoon te matchen aan de vraag van de klant.
Daar lijkt nu verandering in te zijn gekomen. Je ziet nu een duidelijke tweedeling ontstaan. Enerzijds nog steeds een te kort en anderzijds een stijging van het aantal werklozen. Hoe kan dat toch? Als we kijken naar de crisis zien we dat een paar sectoren op dit moment geraakt zijn, zoals horeca, luchtvaart en de evenementenbranche. Het te kort aan personeel zit hem in het onderwijs, de zorg en ook de vakmensen, in onder andere de techniek en ict. Aan de ene kant dus veel werkzoekende en aan de andere kant veel vraag naar mensen. Je zou denken dat is makkelijk, laat de mensen die werken in de horeca zich dan omscholen naar iets in de techniek of een piloot naar iets in de ICT.
Was het maar zo makkelijk. Je moet immers ook affiniteit hebben met datgene waar veel vraag naar is, zoals ik het noem het moet je passie zijn. Daarnaast de tijd die het in beslag neemt om je om te scholen. Je wilt aan de slag en vooral niet te lang thuis zitten. Een gat op je cv roept immers bij veel recruiters en werkgevers toch vaak vragen op. Dus je gaat hard op zoek naar een baan om weer aan het werk te gaan. De kachel moet toch ook branden. Hoe ga je dat dan aanpakken?
Veel mensen zijn gewend om te solliciteren op een vacature die ze voorbij zien komen. Je schrijft een pakkende motivatie en je stelt je cv zo op dat hij aansluit bij wat je mogelijke werkgever zoekt. Je zet je CV op de jobboards, past je LinkedIn profiel aan zodat mensen zien dat je beschikbaar bent en zet een aantal vacature alerts aan zodat je het direct te lezen krijgt als jouw gedroomde vacature vacant komt. Je solliciteert dus reactief en daar is helemaal niets mis mee. Alleen is dit pas het begin en zeker niet het eindpunt. Want naast jou, bewandelen nog vele andere sollicitanten deze route. Als je het eerste stukje met iedereen meeloopt, kan je vanaf dan je eigen weg gaan. Proactief solliciteren dus.
Proactief, wat is dat dan? In het boek 'De zeven eigenschappen van effectief leiderschap' van Stephen Covey staat deze definitie. Proactief zijn betekent verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven, ook jouw loopbaan. Je niet teveel laten leiden door triviale omstandigheden of je emoties, maar door wat jij echt belangrijk vindt. Dus...zelfbewust bepalen hoe je loopbaan eruit komt te zien.
Hoe pak je dat aan? Tegenwoordig is dankzij het internet heel veel informatie voor handen. Ga kijken welke bedrijven je aanspreken, wat wil je voor werkzaamheden gaan uitvoeren en wat niet. Maak gebruik van LinkedIn en benader mensen die een leuke baan hebben of een gaaf project doen bij het bedrijf waar jij wat wilt gaan betekenen. Stel jezelf voor en vraag vervolgens of ze tijd hebben voor een kop koffie. Niet iedereen zal enthousiast reageren, maar het gaat om die ene positieve reactie dat je wel langs mag komen. Wellicht is er zelfs er een baan voor je die op je lijf geschreven is. Je handelt proactief en je zit niet reactief te wachten tot de baan naar jou komt. Vooruit handelen doet iets met je energie, je mindset en wat je uitstraalt. Buiten dat zegt het ook iets over jou.
Je proactieve houding heeft vele voordelen. Veel werkgevers waarderen proactieve medewerkers. Veel bedrijven hebben door de technologische ontwikkeling te maken met snelle veranderingen en hoge concurrentie. Proactieve werknemers zijn nodig om mee te denken over de ontwikkeling van het bedrijf en verandering door te voeren. Daarnaast is het ook goed voor je zelfontwikkeling. Je handelt toekomstgericht, je neemt initiatief met betrekking tot je eigen ontwikkeling en anticipeert op kansen (en bedreigingen). Dit draagt bij aan het realiseren van persoonlijke groei.
Het lot van het vinden van die ene gave andere baan ligt in je eigen handen door proactief de arbeidsmarkt op te gaan. Laat die kans niet liggen.